Portahírmondó

Az alábbiakban híreink, az aktuális információk olvashatók. A bal oldali oszlopban látható lista elemeire kattintva az adott információ a jobb oldali sávban jelenik meg.

Az Őrségben a lelkem szabad - Femina magazin 2022.01.25.

Az Őrségben a lelkem szabad-Femina Magazin 2022.01.25.  https://femina.hu/utazas/beszelgetes-gaal-zsuzsannaval/ ...
[2022-01-25]

A teljes bejegyzés megtekintése »

Család-Barát Magazin 2018. november 23. első mese

Múltidéző Porta - őrségi szállás - 2018. november 23.    Kedves Vendég !  Mai napon lehetőségem adódott az Őrségi Ízek Portája gazdaasszonya, Horváthné Tamaskó  Ildikó és Tamaskó Sándor hagyományőrző kópickötő társaságában a Család-Barát Magazin élő adásában szerepelni. ...
[2019-01-11]

A teljes bejegyzés megtekintése »

Magyarszombatfa - fazekasok földjén 1.

Múltidéző Porta - őrségi szállás - Szalafő, Papszerpuszta 2019. január  Kedves  Vendég !  Szeretettel ajánlom Önnek :  Magyarszombatfa  - a fazekasfalu meglátogatását  Belső Őrség- a gerencsérek földje    Első okleveles említése 1366-ból szár ...
[2019-01-09]

A teljes bejegyzés megtekintése »

Őrség kincsei - a gombák

Múltidéző Porta- őrségi szállás - Szalafő, Papszerpuszta 2019. január    Kedves Vendég !  Szeretném megismertetni Önnel e  csodálatos tájegység kincseit   Őrség kincsei - a gombák    A tájegysége jellemző gazdag erdők terített asztalt ...
[2019-01-09]

A teljes bejegyzés megtekintése »

Magyarszombatfa - fazekasok földjén látnivalók

Múltidéző Porta- őrségi szállás - Szalafő, Papszerpuszta 2019. január    Kedves Vendég !  Sok szeretettel ajánlom Önnek:  Magyarszombatfa- a fazekasfalu nevezetességeinek meglátogatását   Fazekasház :  Fő út 52/a. sz. alatti népi műemlék lakóházban ...
[2019-01-09]

A teljes bejegyzés megtekintése »

Őrség kincsei - a dödölle

Múltidéző Porta - őrségi szállás - Szalafő, Papszerpuszta 2019. január  Kedves Vendég !  Szeretném megismertetni Önnel az Őrség kincseit, ételeit, íme  Az őrségi dödölle      Őrségi dödölle  A Múltiéző Porta ajándéka  az őrségi szállá ...
[2017-01-09]

A teljes bejegyzés megtekintése »

Dr.Göncz László: Határszél - könyvbemutató

Szeretettel meghívok mindenkit Dr.Göncz László: Határszél című könyvének bemutatójára, 2016. augusztus 16-án 17:00 órára, a Múltidéző Portára.   ...
[2016-08-10]

A teljes bejegyzés megtekintése »

Könyvbemutató és ételkóstoló Csödén

Szeretettel invitálom Önöket 2016. március 25-én Csödére, az ételkóstolóval színesített könyvbemutatómra!     ...
[2016-03-22]

A teljes bejegyzés megtekintése »

Könyvbemutató és ételkóstoló Letenyén

Sok szeretettel invitálok mindenkit, akit érdekel az Őrség páratlan ízvilága, és szeretné megismerni a térség gasztronómiai különlegességeit, ételeit és alapanyagait, 2016. március 17-én Letenyére, a Városi Könyvtárba, az ételkóstolóval színesített könyvbemutatómra!   ...
[2016-03-13]

A teljes bejegyzés megtekintése »

Magyarszombatfa - fazekasok földjén látnivalók

Múltidéző Porta- őrségi szállás - Szalafő, Papszerpuszta 2019. január 

 

Kedves Vendég ! 

Sok szeretettel ajánlom Önnek: 

Magyarszombatfa- a fazekasfalu nevezetességeinek meglátogatását

 

Fazekasház : 

Fő út 52/a. sz. alatti népi műemlék lakóházban az egykor itt élt gölöncsér család munkaeszközeit, használati tárgyait láthatjuk. Állandó kiállítás mutatja be a régi őrségi fazekas termékeket, a boglyakemencét is megcsodálhatjuk.  A 19. századi borona falú lakóépület szobája és füstös konyhája a szegényparasztok 19. század végi lakását mutatja be, az épület legrégebbi részében a kamrában rendezték be a fazekasműhelyt.  A házat 1974-ben újították fel, 2002. óta a Nemzetközi Fazekastalálkozó központi helye az udvara és a szomszédos telek. Nyitva május 1-től október 15-ig keddtől vasárnapig 9-18 óráig. Egyéb időpontokban előzetes bejelentkezés alapján az Önkormányzatnál. (94/544-003) 

Őrségi Vadászati Kiállítás, vadaspark: 
Fő út 9. sz. alatt található, főként  az Őrség élővilágának, a vadászat és a természet kapcsolatának a bemutatása a célja, de megtalálhatók  a tulajdonos messze vidékeken, Afrikában szerzett vadász zsákmányai is. A telken a gyermekek legnagyobb örömére megkukucskálhatók az őrségi hagyományos vadak, így őzikék, vaddisznók.  Nyitva április 1-től október 31-ig keddtől vasárnapig 10-17 óráig. November 1-től március 31-it előzetes egyeztetéssel látogatható. Érdeklődni: 06-30/956-6231. telefonon. 

Gödörházi műemlék harangláb: 1790-ben készült, országos műemléki védettség alatt van. A szoknyás fazsindelyes épületet egy nemesnépi ácsmester készítette. A pankaszi után legrégebbi harangláb az Őrségben. 

Őrségi Ínyesmester KFT: 
A Gödörházi út 55/a. sz. alatt lévő kecskefarmon megtekinthetők az állatok, illetve különböző ízesítésű kecskesajt vásárlásra van lehetőség. Kaphatók francia és magyar ízlésvilágnak megfelelő félkemény és fél lágy sajtok, érdekesség a tökmagolajban érlelt sajt.  Bejelentkezés: 06-70/641-0888, 06-30/238-4101. Kizárólag ínyenceknek ajánlom... ! 

Önkormányzati borház:  A határátkelő felé vezető szőlőhegyi út mentén, a régi pincék közé beékelődve EU-s támogatással 2010-ben épült, funkciója most van kialakulóban, működése  talán rövidesen el kezdődik. 
Ajánlom a helyi borok megkóstolását, különösen Röszler Árpád pincéjét, ahova  előzetesen  szívesen bejelentem a Kedves Vendégeket. ( Röszler Árpád híres arról is, hogy vezeti a szőlő jövések könyvét. ) További információ az Önkormányzatnál. 

Vendéglátás: 

Ginti Panzió nagyon színvonalas konyhával a faluközpontban várja az éhes turistát. 

Kati Cukrászda: 

Tóth János népi iparművész fazekas  műhelye szomszédságában a Fő út 67. alatt működik testvére, Lugosiné Tóth Katalin cukrászata. A termékek helyben készülnek és torták, sütemények rendelhetők nagy választékban. Lehet kapni finom pogácsákat és őrségi kerek perecet is. Telefon: 06-30/392-2360. 

MAT Kerámia KFT: 

Fő út 39. sz. alatti valamikori kerámiaüzem helyén található a cserépkályha és kandallógyár. Érdeklődni: 06-94/544-053 telefonon. 

Czúgh dinasztia magánkiállítás: 

Az Őrségből származó Czúgh család ősei apai és anyai ágon is több nemzedéken át űzték a fazekasság mesterségét.  A 60-as évek közepén a testvérek, Dezső, János és Miklós már nem tudtak továbbra a Kerámiagyár keretében munkálkodni ezért  Zalába költöztek, a tófeji üzemben dolgoztak tovább. Munkásságuk egyre jobban beérett, az országban elsők között kapták meg a Népi Iparművész címet. Czúgh János hagyatékából a családtagok személyes tulajdontárgyaiból a mester 1937-1964.  időszaki munkáiból létesített magángyűjteményt jó szívvel megtekintésre javaslom. Előzetes bejelentkezés a magángyűjtemény lelkes létrehozójánál és tulajdonosánál, Czúgh Máriánál a 06-30/621-7533 telefonon. 

Fazekas mesterek: 

A  faluban a gölöncsér mesterség apáról fiúra-lányra szállt, így közel húsz műhelyben csodálhatjuk meg a fazekasok munkáit és természetesen lehet vásárolni, sőt némely helyen korongozni  is. 

Jó szívvel ajánlom: 

Albert Kerámia Bt. Fő út 21/b. 
Czúgh Zsuzsanna Fő út 21/a. 
Id. Vörös Gábor Fő út 44. 
Tóth János Fő út 65. népi iparművész, tel: 06-30/476-2579. nála rendezvények esetén korongozásra is van lehetőség. Közreműködésemmel egyéb alkalmakkor is lehetséges a korongozás. Ne  mulassza el megemlíteni a szálláshely nevét ! 

Rendezvények: 

Nemzetközi Fazekastalálkozó és Fazekasnap, július második hétvége. 

Hétrétország, augusztus 11-20-ig, nyított portákkal a magyarszombatfai fazekasok, kézművesek is beneveznek. 

Tökfesztivál, szeptember utolsó hétvégéjén, vasárnapi nap színvonalas vendégvárással kedveskednek a helyiek a  falusi szállást, falusi turizmust kedvelő, őrségi szállást igénybevevő Kedves Vendégnek. 
 

Múltidéző Porta

Gaál Zsuzsanna

őrségi szállás tulajdonos