Az Őrség és látnivalói

ŐRSÉG

"Kerestem az utat, a patakot,
nádast, a cserszagú erdőt...
s közben megtaláltam a Hazámat"
(Fekete István)

Szeretettel várom és köszöntöm e páratlan harmóniával megáldott csodálatos tájon, e természeti értékekben és kultúrtörténeti emlékekben egyaránt gazdag vidéken, az Őrségi Nemzeti Park területén!

Látogasson el az Őrségbe, és tapasztalja meg a vadvirágokkal teli, üde rétek, a susogó fenyvesek, árpád-kori templomok, népi műemlékek, haranglábak sajátos hangulatát, a hagyománytisztelő, barátságos emberek vendégszeretét, kóstolja meg a zamatos helyi ízeket. Mindezekért az Őrség méltán nyerte el a Kiváló Európai Desztináció címet (EDEN díj), és Magyarország 7 csodája közé sorolják.

Az egykor egybefüggő erdős vidéket az Árpád-korban idetelepített - a nyugati gyepűrendszert védelmező - őrállók alakították saját képükre, melynek köszönhetően barátságos, vendégcsalogató, mozaikos szerkezetű táj fogadja az ideérkezőt. Az erdők monotóniáját újra és újra megszakítják a virágos rétek, az apró szántóföldek, a szeres szórványtelepülések hangulatos házai.

A védett terület mintegy kétharmadát borítják erdők. A jégkorszak utáni hűvös klíma maradványai a tőzegmohás lápok és láprétek. A jól ismert gombafajok mellett az Alpokra jellemző nedű- és csigagombák is előfordulnak. A védett növényfajok száma száz fölött van. Az állatvilág is változatos képet mutat. Hazánk leggazdagabb lepkefaunája él a területen, de gazdag a vidék madárvilága, és a nagyvadállomány is jelentős. Ennek köszönhetően a helyi vadásztársaság közreműködésével vadászati lehetőség is van.

Természetjárása során - mely történhet kerékpárral, gyalogosan, de akár szekéren vagy lóháton is -, az itt kialakított számos tanösvény által nyújtott ismeretekkel lehet gazdagabb, de a Nemzeti Park szakvezetéssel, szervezett túrákkal is segíti a térség felfedezését.

Szervezett túrák >>

Az Őrség néprajzi és kulturális értelemben is rendkívüli értékeket hordoz. A falvak településszerkezete egyedi képet mutat, a honfoglalás utáni faluformát őrzik. A dombhátakra épült, szétszórt házcsoportokból álló, ún. szeres települések annakidején védelmi célokat is szolgálva jöttek létre. A házcsoportok gyakorlatilag egy-egy őrálló család tagjai számának növekedésével alakultak ki. Ennek köszönhetően ma is egyedülálló tájharmóniát eredményező mozaikos tájszerkezetet tárulhat az ide látogatók szeme elé.

Az itt élők legismertebb lakóháztípusai a füstös konyhás házak, ill. az ún. kerített házak voltak. Ezek a jellegzetes épületformák együttese Szalafőn, a Pityerszeren eredeti helyén tekinthető meg. Később, a téglaépítkezés elterjedésével alakultak ki a lerövidült tornácú, ún. kódisállásos épületek.

A népi építészet remekei közé sorolhatók a haranglábak is, melyek legszebb példája a pankaszi. A történelmi Őrségben a kővárak építése nem volt jellemző, ezek szerepét - a részben ma is látható - Árpád kori erődszerű templomok vették át. Ezek közé tartozik a veleméri és őriszentpéteri templom.

Őrségi kirándulása során barangoljon el a fazekasok földjére, Magyarszombatfára is, és kukucskáljon be a fazekasműhelyekbe, tapasztalja meg a gerencsér mesterség fortélyait és próbálja ki a korongozást.

Ezen a vidéken erdők övezte szebbnél szebb tavak biztosítanak fürdési, horgászati lehetőséget, de a térségben több élmény- és termálfürdő is van.

Az Őrségben tavasztól őszig számtalan érdekes kulturális programot, turisztikai rendezvényt találhat, mint például a Virágzás Napjai, Hétrétország Fesztivál, Őrségi Vásár, Tökfesztivál - hogy csak a legnagyobbakat említsük.

A rendezvényekről bővebben >>

Érdemes kitekinteni az Őrség területén kívülre, Őrvidékre, Muravidékre is, hiszen az osztrák és a szlovén határ közelségének köszönhetően könnyen elérhetők a szlovéniai Lendva, Moravske Toplice, Muraszombat, és az ausztriai, burgenlandi Güssing, Riegersburg települések.Az alábbi videóból is sok érdekességet lehet megtudni az Őrségről, melyben a 14:15 perctől a porta háziasszonya is szerepel.

SZALAFŐ

A számomra legkedvesebb őrségi faluba, Szalafőre invitálom a Kedves Vendégeket, a lokálpatrióta költő-tanár szavaival:

"Ahonnan a Zala jő,
Fűmag falu: Szalafő,
Folyócska visz híreket,
A falunak hírnevet..."
(Balogh József)

Szalafő az Őrség egyik legrégebbi települése, mely nevét az itt eredő Zala "Szala" folyóról kapta. Jelentése: Szala forrásvidék, régiesen: Szalafej.

A település az ősi családnevek tanúsága szerint közvetlenül a honfoglalás utáni években jött létre, a nyugati gyepűrendszert védelmező fejedelmi, majd királyi őrök székhelyeként. Így az Őrségre jellemző sajátos sajátos szeres településszerkezet itt is megfigyelhető. A falu ma 7 szerből áll, melyek közül méltán a leghíresebb Pityerszer, ahol a Népi Műemlékegyüttes található. A faluban 16 országos védettség alatt lévő népi műemlék ház található.

Szalafő népi építészeti, kultúrális emlékeivel a Felsőszeri tanösvény (1,7 km) bejárásával, míg a település környékének természetei értékeivel a Szala menti tanösvény (3,8 km) és a Körtike tanösvény (6,2 km.) végigbarangolásával ismerkedhetnek meg a látogatók.

Szalafő érdekes nevezetessége a Jégverem, mely a régi házak tartozéka volt, ahol a télen begyűjtött jég segítségével lehetett melegebb időben a romlandó élelmiszert tárolni. A falu Életfája a település központjában, a Jégverem közvetlen közelében került felavatásra.

A faluközponttól pár méterre igényesen kiépített gyermekjátszótér található, mellette a számos sportesemény színtereként szolgáló csodálatos környezetben lévő sportpálya. A Népmesepark - Regionális Népmeseműhely kivitelezése most van folyamatban, reményeink szerint rövidesen fogadja az idelátogatókat. A turisztikai élménypark 10 ezer négyzetméteren kerül kialakításra, mely az egész család számára tartalmas kikapcsolódást biztosít. Cél a látogatók bevezetése a magyar népmesék különleges világába. Hét épületben megtalálható a Hencidától-Boncidáig udvar, interaktív foglalkoztató ház, Dínom-dánom ház, udvaron meselabirintus, békakirály-tó, Hinta-palinta játszótér.

A falu határban van az un. Őserdő, amely az elhagyott szántók beerdősülésével jött létre és immár sok-sok évtizede, emberi beavatkozás nélkül, szabadon növekedik. A községtől északnyugatra, Orfalu és Farkasfa között található a Fekete tó, innen ered a Szala patak fő ága, mely a Felsőszer és Pityerszer között ér be a faluba. A Szala patak jobb partján, attól párszáz méteres távolságra kb. 30 halomsír (kurgán vagy tumulus) található.

A faluban kerékpárbérlési, lovaskocsikázási és lovaglási lehetőség van. A községben a tájegység népi mesterségeit, így a kópickötést, fazekasmesterséget is meg lehet ismerni. Megtekinthető a tökmagolajütő, tökmagolaj, dióolaj, mákolaj, mogyoróolaj, szőlőmagolaj vásárolható. A település - ezen belül a Pityerszeri Népi Műemlékegyüttes - számos őrségi rendezvény színtere.