Portahírmondó

Az alábbiakban híreink, az aktuális információk olvashatók. A bal oldali oszlopban látható lista elemeire kattintva az adott információ a jobb oldali sávban jelenik meg.

Család-Barát Magazin 2018. november 23. első mese

Múltidéző Porta - őrségi szállás - 2018. november 23.    Kedves Vendég !  Mai napon lehetőségem adódott az Őrségi Ízek Portája gazdaasszonya, Horváthné Tamaskó  Ildikó és Tamaskó Sándor hagyományőrző kópickötő társaságában a Család-Barát Magazin élő adásában szerepelni. ...
[2019-01-11]

A teljes bejegyzés megtekintése »

Magyarszombatfa - fazekasok földjén 1.

Múltidéző Porta - őrségi szállás - Szalafő, Papszerpuszta 2019. január  Kedves  Vendég !  Szeretettel ajánlom Önnek :  Magyarszombatfa  - a fazekasfalu meglátogatását  Belső Őrség- a gerencsérek földje    Első okleveles említése 1366-ból szár ...
[2019-01-09]

A teljes bejegyzés megtekintése »

Őrség kincsei - a gombák

Múltidéző Porta- őrségi szállás - Szalafő, Papszerpuszta 2019. január    Kedves Vendég !  Szeretném megismertetni Önnel e  csodálatos tájegység kincseit   Őrség kincsei - a gombák    A tájegysége jellemző gazdag erdők terített asztalt ...
[2019-01-09]

A teljes bejegyzés megtekintése »

Magyarszombatfa - fazekasok földjén látnivalók

Múltidéző Porta- őrségi szállás - Szalafő, Papszerpuszta 2019. január    Kedves Vendég !  Sok szeretettel ajánlom Önnek:  Magyarszombatfa- a fazekasfalu nevezetességeinek meglátogatását   Fazekasház :  Fő út 52/a. sz. alatti népi műemlék lakóházban ...
[2019-01-09]

A teljes bejegyzés megtekintése »

Őrség kincsei - a dödölle

Múltidéző Porta - őrségi szállás - Szalafő, Papszerpuszta 2019. január  Kedves Vendég !  Szeretném megismertetni Önnel az Őrség kincseit, ételeit, íme  Az őrségi dödölle      Őrségi dödölle  A Múltiéző Porta ajándéka  az őrségi szállá ...
[2017-01-09]

A teljes bejegyzés megtekintése »

Dr.Göncz László: Határszél - könyvbemutató

Szeretettel meghívok mindenkit Dr.Göncz László: Határszél című könyvének bemutatójára, 2016. augusztus 16-án 17:00 órára, a Múltidéző Portára.   ...
[2016-08-10]

A teljes bejegyzés megtekintése »

Könyvbemutató és ételkóstoló Csödén

Szeretettel invitálom Önöket 2016. március 25-én Csödére, az ételkóstolóval színesített könyvbemutatómra!     ...
[2016-03-22]

A teljes bejegyzés megtekintése »

Könyvbemutató és ételkóstoló Letenyén

Sok szeretettel invitálok mindenkit, akit érdekel az Őrség páratlan ízvilága, és szeretné megismerni a térség gasztronómiai különlegességeit, ételeit és alapanyagait, 2016. március 17-én Letenyére, a Városi Könyvtárba, az ételkóstolóval színesített könyvbemutatómra!   ...
[2016-03-13]

A teljes bejegyzés megtekintése »

Család-Barát Magazin 2018. november 23. első mese

Múltidéző Porta - őrségi szállás - 2018. november 23. 

 

Kedves Vendég ! 

Mai napon lehetőségem adódott az Őrségi Ízek Portája gazdaasszonya, Horváthné Tamaskó  Ildikó és Tamaskó Sándor hagyományőrző kópickötő társaságában a Család-Barát Magazin élő adásában szerepelni. Október közepén érkezett az invitáló  telefonhívás a novemberi pénteki napra- pénteken a tájegységek étkeit mutatják be - , melyet azzal a feltétellel fogadtam el, hogy ne egyedül menjek, hanem Ildikó és Sándor részére is biztosítsanak bemutatkozási lehetőséget. Azt gondolom, hogy az Őrségbe utazó vendégnek a falusi, őrségi szállás igénybevételén túlmenően  nemcsak a táj szépsége, a természeti értékek,  a tanösvények ( Őrségi Nemzeti Park tanösvényei ) a szakrális értékek ( veleméri árpád kori templom, őriszentpéteri árpád kori templom ) a kódisállásos házak, a Pityerszeri Népi Műemlékeggyüttes megtekintése a fontos, hanem a falusi turizmus részét képezi az Őrség gasztronómiája és az őrségi kézművesség is. Célunk volt a műsor által a tájegységre jellemző speciális ételalapanyagokat, étkeket készítését  bemutatni. Így készítettünk tejfölös kerekrépafőzeléket és sütőtökös hajdinamálét. 

 

 

 

 

 

 

 

A kerekrépa ( hivatalos nevén tarlórépa ) Vas és Zala megyében ismert. Másodvetés, amikor az első gabona kikerül a földből feltörik a tarlót és szétszórva vetik el. Amennyiben kap egy jó esőt megnövekedik és október vége felé lehet szedni. Azt vallom, hogy a kerekrépa sokkal egészségesebb, mint a káposzta, mert könyebben emészthető és nem kell vegyszerezni. Többnyire savanyított ( kovásszal,erjesztéssel ) formában kerül az asztalunkra.  Un. répaszíjun kell leszelni, mert jó hosszú csíkokra célszerű, hogy savanyításkor ne szottyadjon össze. Hasonlóképpen készítjük, mint a savanyúkáposztából készült étkeket.  Nem savanyított formában az évi első répából a répás-béles, vagy gobonca halottak napján kerül az őrségi ember asztalára. Cukros-tejes zsiradékon megpároljuk a répát ( melyet a négylyuku reszelőn reszelünk le) és vagy kevésbé kidolgozott rétestészta, vagy sovány laskatészta közé kerül. Rétestölteléknek is kíváló a cukros-tejes zsiradékon megpárol kerekrépa.  Bár még meglehetősen kevesen kóstolták, de az északi országokban ( ahol sokkal nagyobb becsülete van a kerekrépának ) a levelét salátának fogyasztják. Kipróbáltam, finom, javaslom !  Különösen  az Őrség fizetőeszközével, az Őrség aranyával, a tökmagolajjal kíváló. 

A hajdina ( pohánka, tatárka néven ismert még ) szintén másodvetés. A szegényes őrségi föld ezáltal két gazdasági hasznot is hozott. Apró magjának konyhakésszé tétele meglehetősen nehézkes. Fel kell gőzölni, lekoptatni és megszárítani. Régmúltban minden háztartásban kéznél volt a keményfából készített hajdinakoptató malom, amivel a család pár kilós éves szükségletét konyhakésszé tették. Az őrségi ember nem vette meg a rizst, hajdinás véreshurkát készített. Talán az őrségi szállás igénybevételére vállalkozó turista a falusi turizmus keretében lehetőséget kap a hajdinás véreshurka, a hajdinás vargányaleves, ill. a hajdinaméz megkóstolására. Ferenc József kizárólag őrségi hajdinamézet  engedett az asztalára tenni. Bizonyára megvolt az indoka erre ! 

No jól elkanyarodtam a Család-Barát Magazintól, mára ennyi, kedves őrségi szállást igénybevevő kedves vendég !  folytatása következik! 

Múltidéző Porta Gaál Zsuzsanna őrségi szállás tulajdonos